закон про посилювання покарання педофілів

закон про посилювання покарання педофілів
Сьогодні нижня палата російського парламенту прийняла в третьому остаточному читанні президентський закон про посилювання покарання педофілів. Як передає кореспондент РІА «Новий Регіон», хоча документ передбачає цілий набір вельми жорстких заходів щодо злочинів сексуального характеру проти дітей, деякі депутати, в тому числі, режисер Володимир Бортко висловили думку, що цей закон є збитковим і його в нинішньому вигляді не слід було приймати.
Прийнятий закон посилює покарання для педофілів аж до довічного позбавлення волі і передбачає заходи примусового медичного втручання. Зокрема, мова йде в тому числі про хімічну кастрацію злочинців. Більш суворе покарання буде загрожувати педофілам, які вчинили злочин у відношенні дітей молодше 14 років.
Поправками вводиться заборона на умовне засудження і відстрочення від відбування покарання для таких злочинців. Крім того, посилюються умови, за яких вони зможуть розраховувати на заміну невідбутої частини покарання більш м’яким, а також на умовно-дострокове звільнення (УДО). Відповідно до закону, для цього їм доведеться відбути не менше 4/5 терміну покарання (зараз – 3/4). До педофілам-рецидивістам вирішено застосовувати більш жорсткі кримінальні санкції аж до довічного позбавлення волі.
Законом посилюється кримінальна відповідальність за мужолозтво і лесбіянство з особою, яка не досягла 16 років – ці злочини тепер віднесені до категорії тяжких. Крім того, до обтяжуючих покарання обставин вирішено віднести вчинення злочину сексуального характеру відносно неповнолітнього батьком, опікуном чи педагогом.
Новим законом також передбачено більш суворе покарання (до 10 років позбавлення волі) за поширення порнографії серед неповнолітніх або втягнення дітей у цю діяльність з використанням ЗМІ або Інтернету.Крім цього, вперше вводиться кримінальна відповідальність за залучення дитини в якості виконавця при виготовленні дитячої порнографії або його участь у видовищному заході порнографічного характеру – до 15 позбавлення волі.
Разом з тим законом пропонується звільняти від тюремного покарання осіб, які вперше скоїли сексуальні злочини відносно неповнолітніх, якщо з потерпілим буде укладено шлюб, а різниця у віці між жертвою і підсудним не перевищує 4 років.
Більшість депутатів були задоволені виконаною роботою. Тепер в інтернеті не буде повідомлень про те, що Держдума лобіює інтереси педофілів, зітхали деякі парламентарії з полегшенням. Олена Мізуліна з «Справедливої ​​Росії» хоча і вказувала на недоліки документа, все ж зазначала, що прийняття цього закону ставить крапку в історії 17-річної боротьби депутатів чотирьох Державних дум за прийняття такого закону.
Проте недоліки, на думку окремих парламентаріїв, все-таки суттєві.Олександр Карпачова з ЛДПР звернув увагу, що його фракція не згодна з визначеним у законі віком найбільш вразливої ​​категорії дітей до 14 років. «Ми посилюємо відповідальність за напад на дітей у віці до 14 років, але чим відрізняються 12-річні від 14-річних, або 14-річні від 16-літніх, тут, вибачте – можна було збільшити цей вік. У всьому світі збільшують віковий поріг, ми – йдемо на зменшення », – сказав депутат.
Другий недолік, за його словами, полягає в наявності можливості заміни злочинцям невідбутої частини покарання на більш м’яке. «Ми в цілому, виходить, посилюємо відповідальність, але в цій частині робимо цим негідникам поблажку в частині отримання більш м’якого покарання», – зазначив він.
Разом з тим він висловив незгоду з тим, що раніше була відхилена поправка про умовно-дострокове звільнення. «Вибачте, але практика це показує, а хроніка підтверджує, що в цілому маніяки і педофіли – це, якщо так можна висловитися, добропорядні в побуті і законослухняні в лапках громадяни. Що завадить йому, перебуваючи в місцях ув’язнення, надіти тугіше маску доброчесної людини і зробити все для того, щоб його прохання про умовно-дострокове звільнення було задоволено, і його звільнили », – сказав Карпачова, оцінивши цей недолік закону як безпрецедентний.
Найбільш жорсткій критиці піддав цей закон режисер, депутат від КПРФ Володимир Бортко. Він погодився з тим, що цей документ справді посилює покарання для педофілів, але звернув увагу на наступні аспекти.
Бортко зазначив, що в президентському законі відсутнє визначення дитячої порнографії, як такої, хоча ці пункти були в альтернативному законопроекті, який раніше вже схвалила Держдума, але зробила для себе пріоритетним з’явився пізніше президентський законопроект.
Бортко також звернув увагу, що в законі послаблюється покарання за ненасильницькі дії на адресу неповнолітніх. «Тобто, якщо він домовиться, а їй 13-14 років, йому нічого не буде. А ви розумієте, що діти в цьому віці не відповідають за свої дії?! »- Сказав він.
Третій недолік, на думку Бортко, полягає в тому, що для покарання педофіла необхідна наявність трьох ознак, а відсутність одного з них звільняє злочинця від відповідальності.
«У нас, щоб посадити педофіла, необхідні три кваліфікуючих ознаки. Він повинен знати, що йому або їй немає 16-ти років. Він повинен знати, що вони або вона не досягла статевого дозрівання. І у них різниця у віці понад 4 років. При цьому практично ніякого педофіла посадити не можна. Якщо немає хоча б одного з цих ознак – він спокійно піде гуляти », – заявив Бортко.
«В Уганді цього немає, цього немає в Чилі, у нас – це є. Такий закон нікому не потрібен. Його не можна приймати в нинішньому вигляді », – уклав він.
Примітно, що депутати у своїх виступах звертали увагу, що раніше сьогодні пропонували повернути законопроект в режим другого читання, щоб внести необхідні поправки, а прийняття документа в остаточному читанні було здійснено з порушенням регламенту. Однак головуючий на засіданні, спікер Держдуми Сергій Наришкін відкинув ці претензії.

Залишити коментар